Ελευθερία – 10 τρόποι να την αποκτήσεις

Είναι η λέξη “Ελευθερία” μια λέξη που πολλοί αγάπησαν κι άλλοι τη μίσησαν με πάθος. Μα οι περισσότεροι από αυτούς δεν έμαθαν ποτέ τι είναι αυτό που τόσο διακαώς επιθύμησαν ή αποζήτησαν.

Την ψάχνεις κάθε μέρα. Φωνάζεις πως σου αξίζει, δηλώνεις πως είσαι στα αλήθεια ελεύθερος. Είσαι όμως;

Περιμένεις να σου μαρτυρήσω το μυστικό. Αυτό που δε με καθιστά διαφορετική από σένα αλλά ειλικρινά, μου δείχνει ένα δρόμο όπως εγώ τον επέλεξα.

Σου γράφω από μια πετσέτα με κρόσσια, απλωμένη στην αμμουδιά μιας παραλίας. Μια πετσέτα με στολισμένους ελέφαντες. Με φορεμένο στο κεφάλι ένα καπέλο, τα μαλλιά μου βρεγμένα και το μαγιό υγρό. Με τις στάλες των κυμάτων στο πρόσωπό μου και το άρωμα ενός αντηλιακού λαδιού καρύδας.

Σου γράφω από έναν Αύγουστο που σου έλειψε κι ένα καλοκαίρι που αγάπησες.

Και νιώθω την ελευθερία που φέρνει το αεράκι της θάλασσας που έχει ξεφύγει από τον ασκό του Αιόλου.

Θέλεις να μάθεις δέκα μικρά μυστικά λοιπόν…

Εδώ είναι τα δικά μου, που με βοηθούν να ξυπνώ το πρωί μακριά από τη φυλακή της καθημερινότητας και των ανθρώπων που έχουν άποψη επί παντός επιστητού.

  1. Διάβασε…

    βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά. Γενικά διάβασε πολύ. Ποικίλης ύλης έντυπα και όχι μόνο. Μάθε, απόκτησε γνώσεις, άνοιξε τους ορίζοντές σου, ταξίδεψε το νου σου και μάθε το μυαλό σου να ονειρεύεται αλλά και να αποκτήσει κριτική σκέψη. Εκπαίδευσε το νου.
  2. Ταξίδεψε.

    Μακριά ή πιο κοντά. Συνόδεψε το ταξίδι σου με μια εμπειρία, ένα καραβάνι με καμήλες στην έρημο, μια πτήση με αερόστατο στην Καππαδοκία, μια βουτιά να κολυμπήσεις μαζί με τα ψάρια σε έναν ύφαλο.
  3. Μάθε να μιλάς μια ακόμη γλώσσα.

    Συντρόφεψε τα ταξίδια σου με την ικανότητα να είσαι ταξιδευτής κι όχι τουρίστας, Μπλέξου με τους ντόπιους, μάθε τις συνήθειές τους, μίλα τη γλώσσα τους και δες από κοντά την κουλτούρα τους.
  4. Ονειρέψου.

    Και τα πιο τρελά όνειρα είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν, αν ενεργοποιηθείς και τα κυνηγήσεις. Συν Αθηνά και χείρα κίνει. Ακόμη κι αν στην πορεία μετανιώσεις θα είναι η Ιθάκη που σου έδωσε το ωραίο ταξίδι όπως έγραψε ο Καβάφης.
  5. Τραγούδα και μάθε ένα μουσικό όργανο.

    Ό, τι σκοπό σου έρχεται στο νου και κολλάει εκεί, χιλιοπαιγμένος από το κασετόφωνο της μνήμης. Άρπαξε μια κιθάρα για να συντροφεύει εσένα και την παρέα στην παραλία. Εγώ το πιάνο αγαπώ, αλλά δε σέρνεται στην άμμο με ευκολία.
  6. Αντιμετώπισε τους φόβους σου.

    Πάρε τα ρίσκα σου. Βγες νικητής. Η τόλμη αν δεν είναι παρακινδυνευμένη, φτάνει κοντά στην αρετή. Αν φοβάσαι τα ύψη, ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις το skydiving και να δαμάσεις τους ουρανούς και τα σύννεφα, ζωσμένος με αλεξίπτωτο κι έναν εκπαιδευτή.
  7. Βγάλε από τη ζωή σου τοξικούς ανθρώπους και συνήθειες.

    Μιζέρια, γκρίνια, φρένο στα θέλω, απόψεις για όλα όσα σε αφορούν αλλά δεν είναι δικές σου… απλά ξεφορτώσου τα!
  8. Γέλα δυνατά, κλάψε, γράψε τις σκέψεις σου, εκφράσου.

    Βγάλτο από μέσα σου! Στείλε γράμματα όπως παλιά, γράψε σε ιστολόγια, χαμογέλα, γέλα σαν τρελός χωρίς να σε νοιάζουν τα αδιάκριτα βλέμματα. Δάκρυσε και κλάψε, όχι μόνο για να ξεθυμάνει ο πόνος ή η πίκρα αλλά από χαρά, ατέλειωτη ευτυχία, συγκίνηση, περηφάνια. Εγώ κλαίω μόνο όταν έχω νεύρα.
  9. Μην αφήνεις για αύριο αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα.

    Όχι άλλες εκκρεμότητες.
  10. Να σέβεσαι τον εαυτό σου και τους άλλους, τα όνειρα, τις επιθυμίες.

    Ο χρυσός κανόνας του Κομφούκιου ζητά να μην κάνεις στους άλλους αυτό που δε θέλεις να σου κάνουν. Μη σκέφτεσαι το κάρμα ή τον παράδεισο και την κόλαση μεταθανάτια. Απλά προσπάθησε να είσαι καλός άνθρωπος. Για σένα. Γιατί θα νιώσεις πληρότητα. Για το τώρα, για τη στιγμή, για το χαμόγελο στο πρόσωπο ενός ανθρώπου ίσως άγνωστο σε σένα, για δυο μάτια που θα ξεχειλίζουν ευγνωμοσύνη.

Στη λέξη “Ελευθερία” δώσε τη δική σου διάσταση, το δικό σου χρώμα.

Η ελευθερία είναι ο μοναδικός σου παράδεισος, χώρος, χρόνος που θα ζωγραφίσεις και θα δημιουργήσεις ζωή.

Κάθε ένας από εμάς ορίζει διαφορετικά την ελευθερία. Είναι η γνώση αυτού που ψάχνεις, αυτού που είσαι κι αυτού που μπορείς και θέλεις να γίνεις. Ανακάλυψε τον εαυτό σου και δώσε του αυτό που του αξίζει.

Θα κλείσω με τη φράση του αγαπημένου μου συγγραφέα, γιατί όρισε τη λεφτεριά σε 3 μικρές προτάσεις και μίλησε μέσα στην καρδιά μου.

Δεν ελπίζω τίποτα. Δε φοβούμαι τίποτα. Είμαι λέφτερος.

Νίκος Καζαντζάκης

Δείτε ακόμη...

Απάντηση