Σημάδια

Διακωμωδώ την ελαφρότητα του είναι μου. Την αιώνια αφέλειά μου να ανακαλύπτω το καλό μέσα στους ανθρώπους. Τον ανόητο ρομαντισμό να πιστεύω στον απόλυτο έρωτα.

Κυνικά, με ένα ουίσκι βρέχω τα χείλη μου τα μπαρουτοκαπνισμένα από το τσιγάρο. Το τασάκι δίπλα μου γεμίζει σταδιακά και η τηλεόραση ανοιχτή κάπου στο βάθος, μου κρατά συντροφιά, παρέχοντας μια αίσθηση φασαρίας στο άδειο δωμάτιο.

Παρατηρώ από το παράθυρό μου, την κίνηση στους πολυσύχναστους δρόμους της μεγαλούπολης. Σταθερά προφυλαγμένη από τους διαβάτες, με ένα αίσθημα επιπολαιότητας και αδιαφορίας, όχι πια πεινασμένη για ζωή αλλά απογοητευμένη.

Έχω πετάξει πια από πάνω μου κάθε ανοχή, κάθε ψήγμα αναμονής. Το τηλέφωνό μου παραπεταμένο κάπου μακριά μου, κρυμμένο από στοίβες ρούχων που βαρέθηκα να μαζέψω, κλειστό, δίχως ίχνος ζωής. Περίμενα να χτυπήσει, μα κουράστηκα να περιμένω.

Ω ναι! Οι άνθρωποι δε σκέφτονταν ποτέ όπως εγώ.

Οι άνθρωποι δεν νοιάζονταν ποτέ όπως εγώ.

Οι άνθρωποι δεν ένιωθαν ποτέ όπως εγώ.

Πάντοτε μου έλεγες πως η λέξη “εγώ” είναι μια λέξη κακή, γιατί βάζει τον εγωισμό μου πάνω από τους άλλους. Μα σκέφτηκες ποτέ πόσες φορές έβαζαν οι άλλοι τον εγωισμό τους πάνω από μένα; Ξέρω τι θα πεις. Κι αλήθεια είναι, μα κάπως πρέπει να επιβιώνουν και οι αδύναμοι. Κάπως πρέπει να επιβιώσω.

Δεν είμαι δυνατή. Το να αγαπάς, να συναισθάνεσαι, να συγχωρείς είναι αδυναμία, όχι απλά θρησκευτική ευλάβεια ή τρόπος ζωής. Δείγμα ανοησίας όχι δείγμα καλής ανατροφής και όμορφης ψυχής. Και στην τελική τι να την κάνω την ψυχή, για πες μου… Έτσι κι αλλιώς, κι εκείνη που είχα (σκέφτομαι τώρα να την κρύψω ή να την πουλήσω στο διάολο, μήπως έχει κανένα κέρδος) δεν την είδες ούτε εσύ αληθινά ποτέ και είναι τόσο πολυφορεμένη, κουρασμένη, κουρελιασμένη, που δεν ξέρω αν μπορείς να γιατρέψεις τις ανοιχτές πληγές ή να εξαλείψεις τις ουλές.

Δε μου αρέσουν τα σημάδια. Είναι αναμνήσεις από πολέμους, μάχες, καταστροφές κι ό,τι κακό έχει συμβεί. Είναι ιστορία τα σημάδια και δεν τη θέλω. Άγραφος χάρτης και ξανά από την αρχή. Αυτό θέλω. Αλλά τούτη τη φορά χωρίς λάθη, μακριά από συναισθηματισμούς.

Θα φερθώ έξυπνα.

Δείτε ακόμη...

Απάντηση